poniedziałek, 12 listopada 2012

Smak karmelizowanych jabłek

Przyznaję: bywam kuchennym leniem. Ale czasem efektem takiego lenistwa jest coś pysznego. Przykład – miałam wielką ochotę na tarte tatin, ale nie miałam ochoty na jej przygotowywanie.




Lenistwo, podobnie jak potrzeba jest matką wynalazku. Zrobiłam szybkie jogurtowe ciasto z karmelizowanymi jabłkami na wierzchu – wyszło pysznie.

Składniki na małą tortownice (średnica 18 cm)

125 gram mąki pszennej
6o gram cukru
1 jajko
1oo gram jogurtu greckiego
4o gram oleju lub stopionego masła
4 łyżki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

dwa jabłka, dwie łyżki masła, dwie łyżki cukru, łyżka melasy, sok i skórka z pomarańczy, cynamon.

Zaczynamy od jabłek – obieramy, kroimy na cząstki. Masło z cukrem i melasą wrzucamy na patelnie. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jabłka. I na małym ogniu smażymy w miarę potrzeby dodając sok pomarańczowy. Dodajemy do smaku nieco skórki i cynamonu.

Robimy ciasto miksując wszystkie składniki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 17o stopni. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy. Układamy jabłka, polewamy gęstym sosem spod smażenia.

Pieczemy około 25-30 minut.

Rewelacyjne gorące. Idealne w towarzystwie lodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz