czwartek, 8 listopada 2012

Paluchy jak za dawnych lat

Dziś Dzień Zdrowego Śniadania. Przy okazji następny pomysł na śniadanie jak sprzed lat - paluchy drożdżowe z makiem.




Robi się je - jak na drożdżowe ciasto - szybko. A smak... musicie spróbować! Tak smakowały paluchy, które babcia kupowała mi w piekarni niedaleko domu.

Składniki na 6 - 8 paluchów
200 g mąki
2 g drożdży
50 -55 g cukru
100 ml śmietany 12%
1 jajko
łyżka miękkiego masła
żółtko i mak do posypania

Mleko łączymy z drożdżami i na chwile odstawiamy. Potem ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 6 lub 8 części. Robimy wałki - składamy je na pół i skręcamy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia.

Najlepsze są ciepłe. 

2 komentarze:

  1. Pamiętam takie paluchu , uwielbiałam je:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Kojarzą mi się ze wspaniałymi wakacjami nad morzem - jedliśmy codziennie rano, jeszcze gorące!
    Pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń