czwartek, 25 października 2012

daktyLOVE

Przebój ostatnich miesięcy - ciastka idealne. Kocham je ja i wszyscy moi znajomi.
Są treściwe, słodkie, cudowne do jedzenia na ciepło albo jako drugie śniadanie do pracy. Smak nie jest ich jedyna zaletą. Blachę ciastek przygotować można w 20 minut.


Składniki na 16 - 20 ciastek (w zależności od rozmiaru)

200 gram mąki pszennej
80 gram cukru (można dać cukier trzcinowy)
80 gram masła
jedno jajko
szczypta soli
pół łyżeczki dobrej mieszanki przypraw korzennych (takich jak do piernika lub grzańca)
łyżeczka proszku do pieczenia
200 gram posiekanych daktyli
ewentualnie pół tabliczki mlecznej czekolady drobno posiekanej

Przygotowanie ciastek to - jak obiecałam - chwila. Zaczynamy od uruchomienia piekarnika. Zanim wstawimy do niego ciastka powinien się nagrzać do temperatury 180 stopni. To nam daje czas na przygotowanie ciastek.

Roztapiamy masło. Mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek i przyprawy. Dodajemy jajko i lekko przestudzone masło. Mieszamy. Dodajemy posiekane daktyle i ewentualnie czekoladę. Składniki powinny nam się ładnie zlepić. Z masy robimy 16 większych lub 20 mniejszych kulek. Rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Muszą mieć trochę "luzu" bo urosną.

Piekarnik powinien już być rozgrzany. Ciastka wstawiamy na 12 - 14 minut. Powinny się lekko zezłocić. Wyciągamy z piekarnika. Odkładamy na chwile by nieco przestygły.

Moim zdaniem są idealne jeszcze ciepłe, gdy kawałki daktyli rozpływają się w ustach. Zdarza mi się robić je na deser - szykuję ciastka wcześniej, ale do pieczenia wstawiam tak by móc gościom zaserwować gorące na przykład w towarzystwie kawy z kardamonem podawanej na turecką modłę.

Jeśli nie zjemy całej partii i na raz to świetnie. Ciastka świetnie się przechowują. Mogą w szczelnej puszce lub słoju spokojnie leżeć dwa tygodnie.

Dla mnie te daktylowe ciastka to absolutny przebój ostatnich miesięcy - przyznaję, że się do lekkiego uzależnienia. Ale nie zamierzam się z niego leczyć - ciastka są rewelacyjne, a daktyle, które są ich podstawą mają wiele ukrytych zalet.

2 komentarze:

  1. Daktyle i LOVE to zdecydowanie współgrające ze sobą wyrazy ;) Uwielbiam ten słodki smak daktyli... W ciastkach to pewnie zupełny obłęd!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. radzę wypróbować :-) pracy niewiele, a efekt... uzależniający

      Usuń